logo

 

 

20141219 FormacioGeneral

Activitats de formació de Barcelona Escoles + Sostenibles

Detall de les activitats de formació previstes properament i del transcurs de les sessions ja realitzades, alguns continguts, propostes, idees i altres aportacions interessants.

 

 
Activitats de formació previstes per a les properes setmanes
 
 
20150422 Z.Futur IntercanviId

 

Intercanvi d'idees sobre enjardinaments

Data: 27 d’abril de 17.30 a 19.30 hores
Lloc: Fàbrica del Sol (Pg. Salvat Papasseit, 1)

Teniu poc espai al pati o no teniu pati de terra? Com podeu transformar parets i tanques que supleixin la manca de vegetació? Com aprofitar petits espais per crear jardins dins l’escola? No us perdeu aquest intercanvi d'idees i coneixement al voltant de l'enjardinament de murs i parets, tanques, pèrgoles, terrasses, etc. Inscripcions tancades
 
Més informació
 
20150422 Z.Futur Eskamots

 

Motivació de comissions coordinadores

Data: 28 d’abril de 10 a 13 hores
Lloc: Centre Cívic Can Deu (Plaça de la Concòrdia, 13).

Sessió dirigida a alumnat de comissions coordinadores d'ESO i cicle superior de primària per conèixer les claus de l'èxit d'un Eskamot.

Més informació
 
20150422 Z.Futur Avaluant

 

Avaluant cinc anys

Data grup A: 29 d'abril de 13 a 15 hores
Data grup B: 30 d'abril de 18 a 20 hores
Data grup C: 29 d'abril de 18 a 20 hores
Lloc: Fàbrica del Sol (Pg. Salvat Papasseit, 1)

Segona sessió d'aquest seminari dirigit als centres que el curs vinent han decidit fer un projecte triennal per primera vegada en la seva trajectòria amb BcnE+S. En aquesta sessió de treball realitzarem la memòria dels darrers cinc anys.

Més informació
 
20150422 Z.Futur BiodiBasses

 

Seminari de biodiversitat urbana

Data: 5 de maig de 17.30 a 20:00 hores
Lloc: Escola i Institut Bosc de Montjuïc (Av. Miramar, 7-11)

La bassa del pati, un cas d’aprenentatge servei entre l’alumnat de l’institut escola. Com s’aprofiten curricularment les oportunitats que ofereix l’estudi de la natura a primària i a  secundària.

Més informació
 
20150422 Z.Futur SemInf

 

Seminari d'educació infantil

Data: 11 de maig  de 17.30 a 19.30 hores
Lloc: Aula Ambiental Bosc Turull (Pg. de Turull, s/n)

Avaluarem com ha anat el Seminari d’aquests curs, obrirem les nostres sensacions, farem propostes i desitjos per proper curs i farem que la tarda sigui festiva!

Més informació
 
20150422 Z.Futur SegMemo

 

Com fer una memòria anual

Data: 12 de maig a la 13 o a les 18 hores
Lloc: Fàbrica del Sol (Pg. Salvat Papasseit, 1)

Sessió dirigida al professorat responsable de BcnE+S en el centre i que s'ha incorporat per primera vegada a aquesta responsabilitat. Sessió obligatòria per als centres que heu entrar al programa aquest curs. Aprendrem què cal tenir present per fer la memòria del curs 2014-15 de BcnE+S.

 
 
Activitats de formació realitzades darrerament
 
20150422 Z.Passat Avaluant 2  

Avaluant cinc anys (8 i 9/04/2015)

 

Vint-i-dos centres de tots els nivells educatius van participar en la primera sessió d'Avaluant cinc anys. En ella, vam identificar –amb els projectes dels darrers cinc anys a la mà– les actuacions reeixides, per una banda. És a dir, aquelles que estan assolides en la dinàmica del centre i que funcionen de manera habitual. Per una altra banda, les que requereixen un esforç suplementari esgotador i que no hem aconseguit establir de manera natural però que, tot i així, encara es fan. I, finalment, aquelles que no s'han portat a terme. Vam intercanviar punts de vista sobre les problemàtiques que afecten les actuacions dificultoses per, de cara la següent sessió, fer una memòria completa, la qual ens permetrà planificar el projecte triennal del curs vinent.

 

20150422 Z.Passat SeminariHort  

Seminari de l'hort (13/04/2015)

 

En aquesta ocasió vam comptar amb l’expertesa d’en Julio Cantos, expert en permacultura, i la Berenice de Lorenzo, professora d’un institut de Mallorca en el que han aplicat aquestes pràctiques. Amb ells dos vam conèixer la mirada necessària per introduir la permacultura als nostres patis i jardins alhora que ens van provocar nombroses preguntes per seguir reflexionant. Quina orientació té el pati? Quina orografia té o ens interessa que tingui? Quines espècies ens interessa incorporar a l’espai? Quines necessitats tenen aquestes espècies? Com podem augmentar-ne la biodiversitat? Quina actitud hem d’adoptar per ser receptius amb els canvis que succeeixen a prop nostre? Com podem crear una ecosfera? Vam acabar la sessió fabricant Nendo Dango, és a dir, boles d’argila plenes de llavors.

 

20150422 Z.Passat PlaPrevencio  

Pla de Prevenció de Residus (14/04/2015)

 

Vam presentar les dades que els centres participants han obtingut de quantificar diferents fraccions de residus per esbrinar, a final de curs, quina és la reducció de residus aconseguida mercès a les accions que s’estan fent o que es faran. Vam recomanar calcular  uns indicadors concrets i, així, facilitar la comparació  entre centres i avaluar el pla de prevenció portat a terme. En aquesta fase del pla, volem destacar l’aprenentatge de l’alumnat implicat en el seguiment i treball de les dades recollides. De cara a l’última sessió, vam posar alguns exemples dels càlculs fets per avaluar el pla de prevenció, tant de manera quantitativa com qualitativa. Per conèixer amb més detall aquesta informació, així com accions de prevenció molt interessants que els centres estan fent, consulteu la presentació de la sessió.

 

20150422 Z.PassatSemAiC  

Seminari d'alimentació i consum (16/04/2015)

 

En grups, primer de tot i amb una anàlisi DAFO, vam analitzar les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats que té l’equip d’educadors de temps de migdia en el projecte educatiu del centre. Tot seguit, amb les experiències concretes dels centres participants, vam convertir les debilitats i les amenaces en fortaleses i oportunitats. També vam conèixer, de la mà de tres alumnes de l’Escola Patronat Domènech, quines responsabilitat assumeix l’alumnat al menjador. A més a més, vam reflexionar sobre la importància que tota la comunitat educativa estigui representada en la comissió de menjador, que el projecte d’escola i menjador sigui comú i que garantir una bona comunicació de tot allò que es fa millora la predisposició als canvis que es realitzen al menjador.

 

20150422 Z.Passat SemEI  

Seminari d'educació infantil (20/04/2015)

 

En aquesta setena sessió, després de compartir els contes «Un poema a la panxa»,«No te vayas», «Mejillas rojas», «Sempre t’estimaré», «Canviem de casa» i «Mare», vam començar  amb un exercici de relaxació. Tot seguit vam llegir «La história de las miradas» del Subcomandante Marcos, narrada per Eduardo Galeano. D'aquesta manera ens vam introduir en el món de les mirades, l'observació, l'atenció al que ens transmeten els infants. Ho vam relacionar amb allò après a la passada visita a l'EBM Sant Genís i la recent visita de la Noemí Beneito a Barcelona. Com a mestra, formadora i psicomotricista, parla de la importància de l'observació apartant el llenguatge dels «mesos» que té la criatura i potenciant el moment en què es troba. Vam aprendre sobre la importància d'observar els infants per saber què necessiten i com donar-los-ho. Vam fer un exercici en parelles per parlar des del jo i des del tu. Va ser interessant adonar-nos com les imatges que venien després de fer aquest exercici era molt semblants en cada parella.

 

20150422 Z.Passat BiodiPollinitz  

Seminari de biodiversitat urbana: pol·linitzadors (21/04/2015)

 

Una tarda esplèndida per a una jornada plena de descobriments i sabers: els arbres i les plantes nutrícies en plena florida, les basses amb les flors dels nenúfars a punt d’esclatar, la trobada amb una reineta, algunes espècies de papallones, un munt d’abelles solitàries, una cuca de llum... i moltes olors i colors! Per començar, vam recórrer una part dels transectes del CBMS pels diferents espais i «ecosistemes» de Montjuïc, tant per conèixer la metodologia com per detectar espècies primerenques de papallones (encara fa una mica de fred). Vam acabar a l’hora de la posta de sol al jardí botànic, observant la frenètica activitat de les abelles solitàries. Una jornada que per als assistents va ser un veritable regal d’aquesta natura urbana que poc a poc anem descobrint.

 

 

Cal inscriure’s prèviament a totes les activitats de formació

 

Secretaria de Barcelona Escoles + Sostenibles

Pg. Salvat Papasseit, 1. 08003. Barcelona. Tel.: 93 256 25 99

A/e: Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.

www.bcn.cat/escolessostenibles

Subvencions pel curs 2014-15